CIASTO

Co nazywamy ciastem

W naszej firmie jak pada słowo „ciasto” to zawsze mamy na myśli „coś słodkiego do kawy”.

Jednak słowo ciasto jest pojęciem znacznie szerszym i niekoniecznie odnosi się tylko do słodkich wypieków.

 

Ciastem nazywamy (zgodnie z definicją „Słownika języka polskiego PWN”):

        • gęsta masę powstałą ze zmieszania mąki z wodą lub mlekiem, często z dodatkiem drożdży, jaj, tłuszczu i przypraw,
        • wypiek z takiej masy,
        • jakąkolwiek masę powstałą ze zmieszania sypkiego lub kruchego materiału z płynem.
Nasi cukiernicy codziennie wyrabiają ciasta na wypieki słodkie i wytrawne.
Do wyrabiania ciasta jako płynu używamy nie tylko wody i mleka. Bardzo często w naszych przepisach płynem jest kefir, jogurt, roztopione masło, sok owocowy czy napój gazowany. Czasami dodajemy także wina, winiaku czy wysokoprocentowego alkoholu, oczywiście jeśli taki składnik występuje w przepisie.
W naszej ofercie mamy także ciasta bez płynów, np.: biszkopty czy bezy
W zależności od rodzaju ciasta używamy różnego rodzaju mąki.
Staramy się zaspokoić potrzeby naszych Klientów i oprócz ciast opartych na tradycyjnych mąkach, coraz częściej pojawiają się wypieki na bazie mąki bezglutenowej, mąki z orzechów nerkowca czy orzecha włoskiego.